Over ons

Adresgegevens;

 

“Wol van Texel”
Thyssenlaan 108
1791VL. Den Burg
Tineke Hoogenbosch 0633422994
tinekehoogenbosch@gmail.com
www.wolvantexel.nl

 

mamMijn naam is Tineke Hoogenbosch.

Sinds een aantal jaar ben ik verslingerd aan Wol. Het is begonnen toen ik op zoek ging naar hand gesponnen wol om een vest van te breien. Zo belandde ik bij een oudere vrouw die al zo’n 40/50 jaar spinde. Ze was ooit (op haar 17de )begonnen als huisspinster.
En natuurlijk komen dan de verhalen over vroeger. Het bleek dat zij ook bij mijn opa en oma  op de boerderij kwam om daar te spinnen. Het was een groot gezin van 14 kinderen, waar mijn vader er een van was, zo’n huisspinster was dan ook echt welkom.

Zij vond dat ik het spinnen best wel zelf zou kunnen leren. Makkelijk gezegd, niet makkelijk gedaan, maar uiteraard toch wel proberen.
Toevalligerwijze had mijn dochter net een spinnewiel gekregen. Even oriënteren voor een vacht. Boer Kikkert had er een voor mij en hup aan de gang.
Het ging mij best wel goed af. Hier en daar nog wat op het internet scharrelen en ja hoor ik was verslaaft.
Maar het stopte niet, door al het gezoek op het net ging er een wereld voor mij open: spinnen, natvilten, naaldvilten. Geweldig, wat een boeiende wereld ging er open.
Samen met mijn dochter Miranda ben ik op zoek gegaan naar lokale wol (ik kom tenslotte van een schapeneiland) veel met mensen gesproken die er verstand van hadden. En, heel boeiend, er zijn op Texel veel verschillende schapenrassen met allemaal verschillende wol eigenschappen.

Texel staat uiteraard wereldwijd bekend om zijn specifieke schapenras, vooral wat betreft de vleeskwaliteit. Helaas, en dat is echt jammer, er is veel minder aandacht voor de wol van Texelse schapen. Behalve voor dekbedden en isolatiemateriaal wordt het niet echt veel gebruikt. Wij hopen daar door al onze activiteiten wat verandering in te kunnen brengen.
Nu staan ik veel op markten met mijn “Wol van Texel” kraam, waar ik de lokale wol verkopen.  Hiermee hopen ik allerlei mensen te inspireren om ook lokale wol te gaan gebruiken en niet alleen de merino wol uit Australië en Nieuw Zeeland. Er is meer onder de zon.

Ik weten waar mijn wol vandaan komt en hoe er met de schapen wordt omgegaan. Echt belangrijk. Ik gaan zelf de boer op, maar houden het wel zo veel mogelijk bij de boeren op Texel.

“Wol van Texel” kraam Zomers op de markten te vinden.

 

 

 

 

miranda 2014

Ik ben Miranda Hoogenbosch.

Vroeger gaf ik mijn nichtjes, broertjes en zusje knutsellessen bij ons thuis. Elk weekend waren we allemaal bij ons, ik had voor iedereen een schrift gemaakt en elke week had ik een nieuwe opdracht om te maken in het schriftje, vouwen, plakken, knippen en tekenen.
Mijn moeder is gelukkig achter de hobby tafel, altijd stond de naaimachine daar en hielp ze mij met het maken van verkleedpakken en poppen. Zelf maakte ze de meest prachtige poppen van klei en stof. Knutselmateriaal was in alle vormen altijd aanwezig. Mijn oma van mijn vaders kant kan enorm goed naaien en mijn vader kan simpelweg alles. ‘En als je het niet kan dan doe je gewoon alsof’ volgens mijn vader.

Na wat omzwervingen van een opleiding detailhandel (want dat is lekker dichtbij), werken in veel verschillende winkels (na een tijdje al saai), een jaar reizen door Australië (geweldig, moet nog een keer over!) en een propedeuse vrijetijdsmanagement ben ik weer op Texel terecht gekomen. Hier ben ik in de horeca beland, heb jaren voor een gastouderbureau gewerkt en heb via een uitzendbureau van alles gedaan. Het is het allemaal niet voor mij.
Mijn drang naar vrijheid was en is enorm groot. Geen vaste standplaats voor mij!

Ondertussen ben ik mijn vriend tegen gekomen waar ik alweer ruim 11 jaar zeer gelukkig mee ben. We hebben samen twee dochters van 7 en 8 jaar. Creatieve meiden. De oudste in muziek, koken en tekenen de jongste met stof en draad en vind het heerlijk om te knoeien.
Ook heb ik keihard gewerkt om mijn eigen atelier MooiZO op poten te zetten. Ik verzorg al bijna 5 jaar naailessen op Texel aan kinderen vanaf 7 jaar. In het begin in een ruimte die steeds op woensdagmiddag omgebouwd moest worden voor een uurtje.

Inmiddels in een mooi inspirerend atelier. Hier geef ik creatieve naailessen aan kinderen en volwassenen. Regelmatig verzorg ik workshops op locatie en bij diverse bedrijven op Texel. Ik bedenk en organiseer workshops voor vele doelgroepen en ben regelmatig op stap om workshops te geven voor TexelTrips. Meer dan full-time ben ik bezig voor mijn atelier, en dat vind ik heerlijk. Ik werk samen met een aantal super inspirerende mensen waar ik steeds weer nieuwe energie van krijg. De plannen blijven stromen en de doelen worden groter.

Ik houd van materiaal dat er al is. We hebben niet meer nodig, de consumptie maatschappij stoot mij tegen het verkeerde been. Upcycling past bij mij. Het gebruik van materialen uit de natuur combineren met lokale wol, gejut materiaal, oude versleten kleding, resten (bio) stof etc.

Een paar jaar terug kwamen we in aanraking met Texelse wol. En we houden ervan. Het is warm, zacht en werkt prachtig. We proberen, oefenen en bedenken workshops. Deze geven wij in Atelier MooiZO en op locatie.