Over ons

Adresgegevens;

“Wol van Texel”
Thyssenlaan 108
1791VL. Den Burg
Tineke Hoogenbosch 0633422994
tinekehoogenbosch@gmail.com
www.wolvantexel.nl

mamMijn naam is Tineke Hoogenbosch.

Sinds een aantal jaar ben ik verslingerd aan Wol. Het is begonnen toen ik op zoek ging naar hand gesponnen wol om een vest van te breien. Zo belandde ik bij een oudere vrouw die al zo’n 40/50 jaar spinde. Ze was ooit (op haar 17de )begonnen als huisspinster.
En natuurlijk komen dan de verhalen over vroeger. Het bleek dat zij ook bij mijn opa en oma  op de boerderij kwam om daar te spinnen. Het was een groot gezin van 14 kinderen, waar mijn vader er een van was, zo’n huisspinster was dan ook echt welkom.

Zij vond dat ik het spinnen best wel zelf zou kunnen leren. Makkelijk gezegd, niet makkelijk gedaan, maar uiteraard toch wel proberen.
Toevalligerwijze had mijn dochter net een spinnewiel gekregen. Even oriënteren voor een vacht. Boer Kikkert had er een voor mij en hup aan de gang.
Het ging mij best wel goed af. Hier en daar nog wat op het internet scharrelen en ja hoor ik was verslaaft.
Maar het stopte niet, door al het gezoek op het net ging er een wereld voor mij open: spinnen, natvilten, naaldvilten. Geweldig, wat een boeiende wereld ging er open.
Samen met mijn dochter Miranda ben ik op zoek gegaan naar lokale wol (ik kom tenslotte van een schapeneiland) veel met mensen gesproken die er verstand van hadden. En, heel boeiend, er zijn op Texel veel verschillende schapenrassen met allemaal verschillende wol eigenschappen.

Texel staat uiteraard wereldwijd bekend om zijn specifieke schapenras, vooral wat betreft de vleeskwaliteit. Helaas, en dat is echt jammer, er is veel minder aandacht voor de wol van Texelse schapen. Behalve voor dekbedden en isolatiemateriaal wordt het niet echt veel gebruikt. Wij hopen daar door al onze activiteiten wat verandering in te kunnen brengen.
Nu staan ik  op markten met mijn “Wol van Texel” wol-kraam, waar ik de lokale wol verkopen en mijn hand gevilte producten.  Hiermee hopen ik allerlei mensen te inspireren om ook lokale wol te gaan gebruiken en niet alleen de merino wol uit Australië en Nieuw Zeeland. Er is meer onder de zon.

Ik weten waar mijn wol vandaan komt en hoe er met de schapen wordt omgegaan. Echt belangrijk. Ik gaan zelf de boer op, maar houden het wel zo veel mogelijk bij de boeren op Texel.

“Wol van Texel” kraam Zomers op de markten te vinden.
Ook kan je een bezoekje brengen aan mijn Atelier .
Sints kort heb ik een klein ateliertje aan huis waar ik workshops geef en een klein winkeltje heb.
Ik verkoop hier mijn zelf gemakte vilt producten en hand gesponnen wol.
Het atelier is open op woensdag en vrijdag vanaf 11.00 tot 17.00 uur.
Kom gerust eens langs.

Thijssenlaan 108 in den Burg Texel.