Alles over wol

Alles over wol.

Waarom krimpt of vervilt de wol? Omdat wol niet tegen grote temperatuurverschillen kan. Wol dient geleidelijk verwarmd te worden en geleidelijk terug gekoeld te worden. In dit geval is geduld een schone zaak.

Wastips voor ruwe schapenwol.

Als we het vuil uit de wol willen halen zetten we de wol minimaal 2 uur in de week. Hiervoor gebruiken wij een bak met handwarm water met een zoutoplossing. Als vuistregel gebruiken wij 1 eetlepel zout op 100 gram wol. De wol moet goed onder de zoutoplossing staan. Af en toe roer je voorzichtig in je wol om vuil los te krijgen. Na de 2 uur de wol voorzichtig uitspoelen met handwarm water.

Als wij de wol zo vetvrij mogelijk willen hebben wassen wij de wol in een waszak in de wasmachine op wolwasprogramma 30 graden (hiervoor al met zout gewassen in een bak!). We lossen 1 eetlepel soda op 100 gram wol op in heet water en voegen dit toe als de wasmachine water pakt, via het waspoederbakje. Als wasverzachter kun je een scheut azijn toevoegen in het wasverzachterbakje. Wil je meer vet uit de wol kun je meer soda gebruiken. Hierdoor wordt de wol geschikt om als vulwol te gebruiken.

Vuile wol in het zout wekenWastips voor gesponnen wol.

Spinnen doen wij vanuit de vuile vacht. Na het spinnen wordt de wol geweekt in een zoutoplossing, zie hierboven. Dan doen wij de wol in een waszak in de wasmachine. Een wolwas programma op 30 graden met een oplossing groene zeep als wasmiddel. Anderhalve eetlepel groene zeep opgelost in heet water op 500 gram wol. Als wasverzachter azijn in het wasverzachterbakje.

 

 

 

wol drogenWol drogen.

Losse wol leggen wij buiten uit op een gaasrek.